Què ès ACICOM?

Grup Promotor d’una Associació Ciutadana Valenciana pels drets de la Comunicació: ACICOM .

Pretenem constituir una associació formal (registre d’associacions) per defensar els drets de la ciutadania relacionats amb la comunicació. Preveiem federar-nos amb AUC (Associació d’Usuaris de la Comunicació) d’àmbit estatal: http://www.auc.es

Els drets constitucionals relacionats amb la comunicació, com la llibertat d’expressió, el dret a la informació o el dret d’accés de la ciutadania als mitjans de comunicació, venen incomplint-se a sovint en el nostre territori .

La qualitat de la democràcia es veu amenaçada per l’augment de les comunicacions tòxiques que deterioren les possibilitats de llibertat i desenvolupament de la ciutadania.

Altres drets relacionats amb la comunicació, com ara tot el que suposa utilitzar la llengua pròpia com llenguatge vehicular també es deterioren de gran manera al nostre País. L’aparició de la TDT ha suposat un major arraconament del valencià als mitjans. Constrasta la possibilitat de rebre 40 canals en l’àrea metropolitana de València i tan sols són en la nostra llengua els de la Corporació Catalana de RTV (que el Govern del PP vol tancar per tots els mitjans)i Punt 2. Canal 9 cada vegada acompleix menys el seu paper normalitzador de la lengua, ara per ara com exemple no programa cap, però és que cap, pel•lícula en valencià. La resta de canals, començant per les autonòmiques privades Popular TV i Las Provincias TV, incompleixen les normatives que les obliguen a actuar en una comunitat bilingüe. En la resta de mitjans: premsa escrita, ràdios, etc. ja sabem que la comunicació en valencià és pràcticament residual.

Els drets associatas a la comunicació en la Societat de la Informació, també és una àrea de preocupació puix l’anomenada “escletxa digital” impedeix a una gran quantitat de persones la igualtat en l’accés a eixa mateixa societat de la informació. Cal lluitar per aconseguir que l’accés siga un dret universal de ciutadania, i que d’aquesta manera la ciutadania puga participar realment d’una societat que progressa i es modernitza.

Des de diverses plataformes, col•lectius, organitzacions i persones a títol individual es ve manifestant un clar rebuig a la manipulació informativa, a les polítiques d’empobriment de la “dieta mediàtica de la ciutadania”, a la desinformació i en definitiva a les greus amenaces a la democràcia que suposa la degradació de la comunicació en la nostra societat.

Les plataformes que en algun moment han plantat cara a la privatització de RTVV, a la manipulació, etc… creiem que necessiten d’un complement com és l’existència d’una associació permanent que supose un punt de trobada de professionals, ciutadania i persones inquietes per aquests temes.

Curiosament ja existeixen algunes associacions de telespectadors, que paradoxalment fins ara no han dit esta boca és meua, respecte als casos de greu manipulació informativa, o la manca de comunicacions plurals o simplement la pràctica de la censura sobre determinades notícies (el cas Gürtel sense anar més lluny).

Cal per tant un nou projecte. Volem crear una associació progressista, plural, independent, que serveixa de punt de trobada de persones que des d’òptiques multidisciplinars puguen enriquir mitjançant debats, estudis, denuncies, i propostes el nostre panorama comunicatiu valencià.

Som ja un grup potent però ens faltes tu i les teus aportacions. Et demanem la teua implicació en un projecte que cal construir entre tots i totes